Što su aktualni antibiotici?

Antibiotici su lijekovi koji se koriste za liječenje bakterijskih infekcija. Tematske verzije se primjenjuju izravno na kožu radi liječenja ili prevencije infekcije. Liječenje rane s ovim lijekovima obično potiče ubrzano zacjeljivanje i smanjuje rizik od infekcije.

Topikalni antibiotici se prvenstveno koriste za sprječavanje infekcije površinskih rana na koži. Često će se očistiti rez, habanje ili opekotina, primijeniti topikalnu pripremu i pričvršćivanje za zahvaćeno područje. Ovo se smatra profilaktičkim, ili preventivnim, liječenjem. S vremena na vrijeme, antibiotske kreme ili masti mogu se koristiti na mjestima kirurškog rezanja kako bi se spriječila infekcija. Nerektirane rane mogu postati preopterećene bakterijama, uzrokujući oticanje, crvenilo i bol.

Dostupni u kremama, mastima, prašcima ili raspršivačima, topikalni antibiotici su dostupni u različitim jakim snagama. Proizvodi bez recepta uključuju bacitracin, neomicin, mupirocin i polimiksin B. Neki sadrže više antibiotika za borbu protiv širokog spektra bakterija. Za veće lijekove koji se koriste za liječenje teškijih infekcija obično je potreban recept.

Topični antibiotici mogu se koristiti štedljivo. Na kožu utječe samo tretman koji ga dodiruje, tako da su debeli slojevi nepotrebni. Pacijenti bi trebali provjeriti naljepnice lijeka za određene upute o pravilnoj uporabi. Mnogi su ograničeni na tri puta ili manje dnevno.

Osim kirurških mjesta i slučajnih lomova kože, antibiotska kreme se ponekad koriste za liječenje infekcija kože, kao što je impetigo. Upotreba antibiotske formulacije poboljšava se samo stanje kože uzrokovanih bakterijama. Ovi lijekovi ne utječu na virusne ili alergijske reakcije kože.

Neke akne su otporne na liječenje bez recepta, a lokalni antibiotik može se propisati. Najčešće korištene recepte za akne su klindamicin i eritromicin. Dok je njihov mehanizam djelovanja malo drugačiji, oba lijeka ubijaju bakterije koje uzrokuju akne.

Topični antibiotici, kao i svi lijekovi, mogu uzrokovati nuspojave. Svrbež i spaljivanje su manje nuspojave, i obično se povuku sami. Nuspojave koje mogu zahtijevati pozornost liječnika uključuju osip, oticanje lica ili usana, znojenje, stezanje u prsima, poteškoće s disanjem, nesvjesticu, vrtoglavicu, nizak krvni tlak, mučninu ili povraćanje, proljev i tinitus ili gubitak sluha.

Prije korištenja bilo kakvog lijeka zajedno s lokalnim antibioticima, pacijent se mora posavjetovati sa svojim liječnikom ili ljekarnikom kako bi se osiguralo da nema potencijal za interakciju. Na primjer, klindamicin može poboljšati učinke neuromuskularnih blokirajućih sredstava. Korištenje lokalnih kortikosteroida ne preporučuje se za upotrebu kod ovih vrsta antibiotika jer mogu maskirati znakove alergijske reakcije ili daljnje infekcije.