Što su simptomi predoziranja aspirinom?

Simptomi predoziranja aspirina ovise o vrsti predoziranja koju pacijent doživljava, akutnim ili kroničnim, iako su među njima bolovi u trbuhu, povraćanje i dezorijentacija. Najjednostavniji i najtočniji način prepoznavanja predoziranja aspirinom je krvni test, a svaki tretman treba odrediti liječnik. Dostupnost aspirinskih lijekova dovodi mnoge ljude da to smatraju prilično bezopasnom medicinom, ali predoziranje može biti kobno pa je važno potražiti liječničku pomoć ako se sumnja na predoziranje.

Akutna predoziranja se događa kada pacijent odjednom uzme veliku količinu aspirina. Tipični simptomi akutne predoziranja su bolovi u trbuhu, mučnina i nekontrolirano povraćanje, jer se tijelo pokušava riješiti samog neapsorbiranog aspirina. Unatoč ugledu kao blage droge, aspirin dolazi s preporučenim dozama na kontejneru, a medicinski stručnjaci kažu da bi se trebalo slijediti kako bi se izbjegao rizik od predoziranja.

Predoziranje kroničnog aspirina javlja se kada pacijent konzumira previše aspirina dosljedno tijekom duljeg vremenskog razdoblja. Simptomi kronične upotrebe aspirina razlikuju se od simptoma akutnog predoziranja i teže se pripisati predoziranju lijeka. Pacijent koji uzima aspirin češće ili u višim od preporučene doze vjerojatno će postati pospan, osjetiti vrtoglavicu i eventualno biti zbunjen ili dezorijentiran.

Manje česte i teže simptome mogu se pojaviti u oba tipa predoziranja. Ovi simptomi uključuju ubrzano otkucaje srca, plitko disanje, vrtoglavicu, konvulzije i, u rijetkim slučajevima, smrt. Bez obzira na vrstu pretjerane sumnje sumnja se, što je prije moguće hitno liječenje hitne pomoći.

Najčešći način da se utvrdi je li bolesnik koji pati od simptoma predoziranja aspirinom je krvni test. Takav test mjeri razinu kisika i ugljičnog dioksida u krvi. Krvni testovi se često ponavljaju kako bi se utvrdilo je li pacijent prirodno oporavlja od predoziranja ili ako je potrebno liječenje. Bilo koji tretman potreban za ovo stanje treba odrediti liječnik. Liječenje ove vrste predoziranja kod kuće opasno je i potencijalno smrtonosno.

Liječenje može biti jednostavno kao čekanje da tijelo prirodno obradi aspirin. Može uključivati ​​i gutanje aktivnog ugljena za apsorpciju aspirina ili IV tekućina kako bi se isparilo aspirinu iz tijela. U ekstremnim slučajevima, dijaliza se može koristiti za filtriranje aspirina iz krvi.

Sprečavanje predoziranja aspirinom je bolje nego što je potrebno liječiti simptome. Uvijek slijedite smjernice za doziranje navedene na spremnicima aspirina i nemojte početi s aspirinskim režimom bez konzultacija s liječnikom. Kupite aspirinske spremnike s dječjim kapicama i pohranite aspirin – i sve lijekove – izvan dosega djece kako biste spriječili bilo koju vrstu predoziranja lijekom. Držite aspirin u svom izvornom spremniku, ne samo da pomaže u sprečavanju predoziranja, već također i na upute i upute za doziranje. Nikad ne dajte aspirinu djeci za liječenje boli, groznice ili kroničnog stanja, osim ako nisu pod liječničkim nadzorom.