Što uzrokuje satelitske lezije?

Satelitske lezije, koje se nazivaju i sekundarne lezije, mogu uzrokovati mnoge različite stvari. Pozvani su kao sateliti ili sekundarni jer se nalaze blizu glavnih lezija. Ove lezije su odgovori na stanja koja nisu brzo ili adekvatno primljena. Glavni uzroci lezija su primarne lezije, ali osnovni uzroci primarnih lezija također su uzrok sekundarnih lezija. Candidiasis, staphylococcus aureus bakterije i rak su najčešći uvjeti koji uzrokuju lezije.

Candidiasis je gljivična infekcija i također je poznata kao kvasac infekcije, pelene osip, ili drozd. Ova infekcija najčešće se dijagnosticira kada se lezije pojavljuju na koži, ali se mogu pojaviti iu crijevima, usnama ili mokraćnom mjehuru. Na koži se pojavljuju crvene welts s upalom, dok su unutarnje lezije bijele ili sive boje. Ako se infekcija pogorša ili ne reagira na početno liječenje, javljaju se satelitske lezije.

Staphylococcus aureus bakterije mogu dovesti do mnogih problema s kožom. Primarne lezije su čireve na koži koje će često biti napunjene tekućinom i imaju svjetlosiv ili žuti pokrivač kore. U ovom slučaju, satelitske lezije se pojavljuju u klasterima bliže primarnim lezijama, što može učiniti da izgledaju gore i veće od onoga što stvarno jesu. Brza antibiotska terapija može spriječiti pojavljivanje sekundarnih lezija.

Neki tumori, poput melanoma, često dijagnosticiraju prisutnost lezija. Nisu svi oblici raka uzrokuju ozljede ili imaju lezije koje su na koži, ali mnoge uzrokuju lezije unutar tijela. Tijekom dijagnoze liječnici traže satelitske lezije kako bi im pomogle razlikovati ili potvrditi početnu dijagnozu od primarne lezije. Kod melanoma, primjerice, sekundarne lezije će biti manje od primarnih lezija, ali inače vrlo slične boje i oblika.

Dijagnosticiranje temeljnog uzroka važan je čimbenik u sprječavanju satelitskih lezija. Primarne lezije imaju veliku ulogu u određivanju uzroka. Nakon dijagnoze, pravilno liječenje može pomoći da se smanji mogućnost da će se sekundarne lezije dogoditi. Liječnici također mogu koristiti prisutnost sekundarnih lezija kako bi se pratila učinkovitost liječenja za stanja koja su uzrokovala primarne lezije, osobito ako se tijekom početka liječenja nisu pojavile sekundarne lezije.

U nekim slučajevima, liječnici možda trebaju biopsiju primarne i / ili sekundarne lezije. Ovaj proces uključuje testiranje uzorka tkiva lezije kako bi se utvrdilo koji je uzrok. Ako su lezije na površini kože, napravit će se jednostavan rez. Interne lezije, međutim, mogu zahtijevati endoskopiju ili kirurški postupak za dobivanje uzoraka biopsije.