Što su upotrebe za dijalizu jetre?

Dijabetička jetra, koja se koristi u pacijenata koji imaju akutne probleme jetre, je ili kao most transplantacije ili filtar za predoziranje lijekova. U slučajevima zatajenja jetre, dijaliza je samo mjera stopgap, a pacijent će trebati transplantaciju u kratkom vremenskom razdoblju. To je u suprotnosti s dijalizom bubrega, koja se može ponoviti tijekom tjedana, mjeseci, a ponekad i godina, dok bolesnik čeka da bubreg postane dostupan. Liječnik može preporučiti dijalizu jetre ako prednosti nadilaze rizike u bolesnika koji imaju akutni ili kronični zatajenje jetre.

Tijekom postupka za dijalizu jetre, krv pacijenta prolazi kroz niz vanjskih filtara. Ovi filteri uklanjaju toksine koje preopterećena i neuspješna jetra ne mogu, čime vraća bolesnikovu kemiju krvi na više normalne razine. Klasično, stroj za dijalizu sastoji se od komore ispunjene drvenim ugljenom kroz koje krv može proći za filtriranje. Pacijent će morati ostati nepomičan tijekom postupka i mogao bi osjetiti neku nelagodu.

Pacijenti u zatajenju jetre zbog bolesti jetre mogu umrijeti jer im preopterećena jetra filtrira manje i manje toksina iz krvi. Dijabetička jetra može pomoći u njihovim slučajevima privremenim preuzimanjem kako bi se očistila krv pacijenta. Pacijentu se također može dati mješavina hranjivih sastojaka kako bi se spriječio gubitak hranjivih tvari u ležištu ugljena filtera. Ovaj tretman obično se daje kada pacijent ne reagira na hospitalizirani tretman najmanje 24 sata i na listi transplantacije čeka novu jetru.

Druga upotreba za dijalizu jetre je u liječenju predoziranja lijekovima. Ako je lijek dijaliziran, kao što je slučaj s lijekovima kao što je acetaminofen, pacijent može imati koristi od dijalize jetre. Terapija može ukloniti lijek iz krvotoka pacijenta i uzeti opterećenje od jetre. To daje bolesniku mogućnost da se oporavi od predoziranja. Jetra je iznenađujuće snažan, prilagodljiv organ i mogao bi se odskočiti nakon razdoblja iscjeljenja.

Kada liječnik preporučuje dijalizu jetre za pacijenta, može biti korisno za pacijenta da se pita zašto se postupak preporučuje i koje su pogodnosti. Pacijentica bi htjela saznati koliko dugo može koristiti dijalizu kako bi preuzela za neispravnu ili oštećenu jetru i koja su potencijalna opasnost za njega ili nju. Primjerice, pacijent koji čeka presađivanje može umrijeti prije nego što jetra postane dostupna jer dijaliza može pomoći jetri, ali neće potpuno preuzeti sve funkcije jetre.